ТУРБО, тунинг и още нещо!
hatchetman 08 септември 2007 - 11:05
Petar Radev, на Sep 6 2007, 09:28 PM, каза:
hatchetman, на Sep 5 2007, 12:22 PM, каза:
На мене ми се развърта турбото при 2000 оборота. На 5-а скорост при 100 км/ч започва да бучи и да ускорява (не е много осезаемо, но ускорява)
Тея турбинирани мотори е нормално да се напъват до 3000 об/мин - това са ти 120 км/ч на 5-а
Тея турбинирани мотори е нормално да се напъват до 3000 об/мин - това са ти 120 км/ч на 5-а
Мерси, hatchetman, но честно казано мен ме интересуват по-ниските предавки, на пета предавка не съм го засичал...въпроса ми беше дали е нормално на 2-ра да се включва чак на 50км/ч или на 3-та да кажем 80. Това не е ли закъснение...нормално ли е?
Ами като набереш 2500 об/мин, превключваш на следваща предавка, а из баира може и до 3000 об/мин да набереш, преди да превключиш. На дизела му трябват обороти. Като го закрепиш на ход между 2000 и 2500 оборота, ти гори най-малко (това го знам от собствен опит), но за целта трябва първо да си ускорил до достатъчните 2500 или 3000 об/мин, преди да превключиш на следвеаща предавка. Ако се опиташ на набереш до 2000 об/мин и после да превключиш, ше има да натискаш тая газ, та ше ти иде половината гориво. Правил съм я редовно тая грешка като си купих Дзверо, щото бех карал бензинки преди това.
Можеш да си инсталираш оборотомер. Аз ше вида колко км/ч са ми 2500 и 3000 оборота на моята каруца на всяка предавка и ше ти напиша. После първо ше си гледаш километража , а след това ще свикнеш.
Та така. Засекъл съм ти скоростта при 2500 - 2700 об/мин. Спрял си и искаш да стигнеш до 5-а предавка. На 1-ва вдигаш 30 км/ч и ръгаш втора, на 55 км/ч ръгаш 3-та, на 70 км/ч ръгаш 4-та и на 90 км/ч ръгаш 5-а. Това днес го засякох в лек баир. При това положение би трябвало колата ти да поема добре на следващата скорост и да не се мъчи двигателя докато ускоряваш от 1-ва до 5-а.
Иначе можеш спокойно да си караш на 3-та с 45, на 4-та с 60 и на 5-а с 80 по равнище и не чак толкова голям баир, но ако искаш голям баир да качиш на 5-а, то трябва да си поне със 100 - 120 км/ч
Ако не ти се получава при тези скорости, значи имаш проблем, като не очаквай да надбегваш бензинки;)
Petar Radev 09 септември 2007 - 13:11
Благодаря, Hatchetman! Разбрах те напълно. Мисля и при мен е така и няма за какво да се притеснявам. А това с оборотите и превключването и аз го знам от личен опит, наистина й трябват обороти на колата, за да преключи Иначе ги губи и почва да се дави. Пък за бензинките, нямам шанс наистина....бензинът си е бензин!
save 10 септември 2007 - 00:13
Здравейте , скоро си взех корса 1.5 тд имали възможност и смисъл да се сложи интерку
лер?
лер?
hatchetman 10 септември 2007 - 11:35
save, на Sep 10 2007, 01:13 AM, каза:
Здравейте , скоро си взех корса 1.5 тд имали възможност и смисъл да се сложи интерку
лер?
лер?
Според мене би трябвало да може. Въпросът е да не ти падне много налягането на турбото, демек не трябва да е много голям кулера.
Ше ти бега малко повече, но не очаквай некакви чудеса, а и като падне налягането на турбото, може да се наложи да пуснеш малко нафта от помпата, щото нафтата от помпата се контролира и от налягането на турбото с едно маркуче под налягане между колекторите и помпата.
save 11 септември 2007 - 19:18
Налягането би трябвало да се запази ,ако турбото може да наванса намаляването на обема от интеркулера.Въпроса е колко ще е добър ефекта?Днес пипнах тръбата от турбото към филтъра не беше повече от 30-40 градуса ,смятам да го измеря и ако е толкова незнам дали ще има ефект.
Stoil 11 септември 2007 - 21:39
hatchetman 12 септември 2007 - 12:42
Stoil 12 септември 2007 - 14:56
sasho_sf 12 септември 2007 - 21:23
Ще се получи горе-долу едно нищо.Тая турбина не е предвидена да има кулер и ще има голям ЛАГ.В някакви обороти ще върви ама като цяло няма да има голям ефект особено ако се сложат и некви по дълги тръби и маркучи.
save 12 септември 2007 - 23:09
sasho_sf, на Sep 12 2007, 10:23 PM, каза:
Ще се получи горе-долу едно нищо.Тая турбина не е предвидена да има кулер и ще има голям ЛАГ.В някакви обороти ще върви ама като цяло няма да има голям ефект особено ако се сложат и некви по дълги тръби и маркучи.
Днес сложих термодатчик на тръбата от турбото към филтъра за 10 -15 км отчете махимум 35 градуса ,та интеркулера няма да има какво да охлажда.
А за 1.7 исузо ако има тд и тди ,предполагам че ползват една и съща турбина.
sasho_sf 14 септември 2007 - 20:21
Ако някой ще тегли ремарке натоварено с дърва и ще му се наложи постояно натоварване на 100% на турбината ще има ефект от такъв интеркулер.При пежо 2.0л/90к.с няма кулер ама добавянето излиза златно доколкото знам за да стане 110к.с
D3NiS 27 ноември 2007 - 15:54
Здравейте,
има ли мегдан да се слага по-голяма турбина + кулер на олер астра X20DTL?? ако да, какъв ще е ефекта? ще трябва ли да се сменя и нещо друго и ще има ли нужда от чип?
има ли мегдан да се слага по-голяма турбина + кулер на олер астра X20DTL?? ако да, какъв ще е ефекта? ще трябва ли да се сменя и нещо друго и ще има ли нужда от чип?
babataM 20 юни 2008 - 19:53
slayerized, на Sep 6 2007, 08:51 PM, каза:
Привет,
новите 1.3 CDTI-та (75 и 90 к.с.) са с турбини с променлива геометрия:
http://www.gmpowercomponents.com/product_d...37&tab=spec
http://www.gmpowercomponents.com/product_d...38&tab=spec
При 1750 оборота налице е вече целия въртящ момент и те лепва на седалката, яката работа :)
новите 1.3 CDTI-та (75 и 90 к.с.) са с турбини с променлива геометрия:
http://www.gmpowercomponents.com/product_d...37&tab=spec
http://www.gmpowercomponents.com/product_d...38&tab=spec
При 1750 оборота налице е вече целия въртящ момент и те лепва на седалката, яката работа :)
Карам Комбо с 1.3 CDTI- 75 к.с. мотор и проблема е в ГОЛЯМАТА "ТУРБО ДУПКА". Не намерих нищо с търсачката и затова ще питам в тази тема, а случаят е :
В момента в който пуснеш педала на газта и подадеш пак газ, около 0,5 до 1 секунда колата не знае какво да прави - само подскочи леко и остава да "мисли", все едно не си подал газ да ускорява, а си закрепил някъква постоянна скорост. Като тръгне после е добре за 1,3 CDTI, но докато се сети....изпускаш някой завой. Та:
Има ли оправия това? и който кара такъв мотор, би ли споделил дали и при него е така?, защото в "София Ауто" си взеха парите за диагностика и казаха, че този мотор е така и това е нормално, защото ЕВРО 4 изключват :турбо, дюзи, помпа и т.н.
Карах VW Кади 1,9 TDI /такава имах под ръка, а не е конфронтация на марките/ и смея да кажа че турбо дупка при него няма: нито при ниските, нито при високите обороти, подаваш газ и колата тръгва.
Гостpeshokn_* 05 август 2008 - 19:03
Срещам доста скептицизъм винаги когато попитам "Какъв тунинг може да се направи на Y20DTH, като изключим стандартния отговор ЧИП и ФИЛТЪР?" Моля без скептични отговори!
Генерация, ново турбо, по-голям интеркулер? По двигателя може ли да се пипа нещо?
Генерация, ново турбо, по-голям интеркулер? По двигателя може ли да се пипа нещо?
hatchetman 07 август 2008 - 18:11
peshokn, на Aug 5 2008, 08:03 PM, каза:
Срещам доста скептицизъм винаги когато попитам "Какъв тунинг може да се направи на Y20DTH, като изключим стандартния отговор ЧИП и ФИЛТЪР?" Моля без скептични отговори!
Ако сложиш "по-мощно" турбо, ше ти се развърта при по-големи обороти и няма да имаш ряз на старт, ако сложиш прекалено голям кулер, ще ти падне налягането и помпата ше почне да пуска по-малко нафта. Всичко трябва да е премерено.
Ако можеш да си го направиш битурбо ше е най-яко, ама не знам дали ше устиска мотора...
Гостpeshokn_* 12 август 2008 - 10:37
Предполагам говориш за каскадно пълнене. Само това ли може да се направи?
Ето например сега искам да се позанимавам с генерацията - какви гърнета да сложа, размери и тн.? Искам също да махна катализатора и леко да отпуши ... че кой знае - в момента пише 145000, но най-вероятно е на 345000! После да оправя въздушните пътища, да изолирам с термолента, че дизела силно си грее.
Пиша тук, защото незнам от къде да започна! Търся човек, който да ми помогне! Не разбирам и не ме е срам да си го призная!
http://www.youtube.c...h?v=o9PNH79uIus
Ето например сега искам да се позанимавам с генерацията - какви гърнета да сложа, размери и тн.? Искам също да махна катализатора и леко да отпуши ... че кой знае - в момента пише 145000, но най-вероятно е на 345000! После да оправя въздушните пътища, да изолирам с термолента, че дизела силно си грее.
Пиша тук, защото незнам от къде да започна! Търся човек, който да ми помогне! Не разбирам и не ме е срам да си го призная!
http://www.youtube.c...h?v=o9PNH79uIus
Shades 13 август 2008 - 15:50
И аз в последно време все натам се заглеждам. Като цяло работата с дизела си е доста пипкава. Ако се сложи голяма турбина, наистина ще се развърта по-бавно. По-голям кулер = по-голям лаг, което си е кофти в ниските (и без това DTH се замисля повече от DTL заради кулера), но на теория може да бутне малко във високите. Това с каскадното пълнене честно казано не го виждам като изпълнение. Иначе стандартният път е ясен. Чип + филтър + ЕГР изолиране.
Гостpeshokn_* 23 август 2008 - 04:34
Можеш ли да дадеш по-обстойна информация за ЕГР изолирането? По какъв начин се "затапва" и съответно какво би предизвикало това - като минуси? A пък ако ми дадеш снимка на тоя ЕГР при Y20DTH, ценя няма да имаш!
Благодаря предварително!
Благодаря предварително!